Madu Kyrgyzstan Kategori Granulated Honey

Sering menjadi salah anggapan dari segelintir masyarakat bahawa madu yang bergranul atau madu yang menghablur atau dengan bahasa mudah kita, madu yang menjadi keras macam gula adalah bukti bahawa madu itu madu tiruan.

Kebenarannya adalah madu itu sendiri adalah supersaturated gula atau cairan tepu gula (fruktosa dan glukosa) sama ada ianya telah ditiruankan atau ianya asli, penghabluran adalah normal, lebih-lebih lagi di negara beriklim sederhana.
Dan bagi sesetengah sumber pohon bunga, jika lebah mengambil nektar darinya, madu yang terhasil akan lebih cepat menghablur berbanding jenis lain.

Tahap penghabluran madu adalah bergantung pada 2 keadaan
1. Ratio glukosa dan fruktosa
Glukosa dan fruktosa ini adalah hasil dari nektar madu yang diproses lebah. Jika tahap atau level glukosa madu yang terhasil adalah lebih tinggi berbanding fruktosanya, maka madu itu akan lebih cenderung untuk menghablur

2. Kandungan air dalam madu
Kandungan air dalam madu adalah dari 15% sehingga 25% bergantung pada iklim dan kelembapan kawasan.
Jika kandungan air antara 15-20%, ditambah faktor glukosa yang tinggi, madu cenderung untuk menghablur.
Bagi negara di Nusantara , suasana persekitaran yang dikelilingi laut dan hujan yang kerap menghasilkan kelembapan yang tinggi , ini menyebabkan madu di kawasan ini kebiasaan dalam lingkungan 20-25% kandungan air dalam madu yang menyebabkan madu dari negara ini tidak cenderung untuk menghablur.
Apabila dua faktor ini ada dalam satu-satu madu , dan madu disimpan dalam suhu antara 0 – 25’C – kecenderungan madu untuk menghablur adalah tinggi.
Jenis hablur yang dihasilkan pula adalah bergantung pada tahap atau besarnya jarak/beza antara kandungan glukosa berbanding fruktosa.
Isu kelikatan=penghabluran.
Fenomena semulajadi utk jenis Madu Gunung yg unfiltered dan raw.
Dapatkan Madu Kyrgyzstan di Aafiyat Store Bukit Beruntung berdekatan anda. KLIK DISINI UNTUK PEMBELIAN.

Madu Kyrgyzstan 350G
Sijil Pengiktirafan Madu Kyrgyzstan Olive House

Apakah itu Pensijilan Makanan Autentik?Skim pensijilan ini adalah bertujuan memberikan pengiktirafan ke atas produk makanan yang disahkan autentik/tulen dan memenuhi keperluan skim pensijilan makanan autentik.Apakah itu Makanan Autentik pula?Makanan autentik merujuk kepada produk makanan yang tidak bercampur dengan apa-apa bahan tambah lain kecuali yang diperlukan dalam pemprosesan makanan tersebut seperti dalam peruntukan 18(2), PPM 1985.
Keperluan dalam permohonan skim pensijilan makanan autentik seperti berikut :
i) Makanan autentik/tulen hendaklah sentiasa dilindungi daripada bercampur dengan makanan bukan autentik/tulen,
ii) Makanan autentik/tulen hendaklah sentiasa dilindungi daripada bercampur dengan bahan-bahan yang tidak dibenarkan ditambah dalam makanan autentik/tulen atau apa-apa bahan yang boleh mencemarkan makanan autentik/tulen tersebut,
iii) Mempunyai sistem kebolehkesanan di sepanjang rantaian pemprosesan dan pengendalian makanan autentik/tulen.

Manfaat Madu Kyrgyzstan

Negara Kyrgyzstan dimana madu yang dipasarkan Olive House diambil. Kawasan pergunungan, pelbagai spesis bunga dan jauh dari pencemaran.

Hubungi kami di talian

Alamat
Aafiyat Store Bukit Beruntung
No 41-G, Jalan Adenium 2G/7, Pusat Perniagaan Adenium, Seksyen BB5, Bandar Bukit Beruntung, 48300 Rawang, Selangor.

Google Maps

Facebook






Comments

Popular posts from this blog

Kajian minyak zaitun Olivie Power Up meningkatkan kelajuan pemprosesan otak

Kajian Pembuktian Keberkesanan Olivie Plus 30x dari Institusi Universiti di Kanada.

OLIVIE PowerUp penambah imuniti. Makanan super yang dibuat daripada pokok zaitun organik yang bertahan hidup di padang pasir.